Stikala iz bakelita

.. ODLOČITEV ZA PREKLOP NA ČRNO

DOBRO JE VEDETI

Uporabljeni materiali porcelan, bakelit in duroplast imajo dolgo tradicijo, so izolanti in so kos tudi bistveno višji napetosti, prenesejo toploto in ogenj precej dlje od povprečja in so zelo odporni na močnejše strese (šok in praske), prav tako pa jih je mogoče enostavno negovati z domačimi čistili. Njihova prednost je, da se ne spremenijo in dolgoročno gledano, njihova barva ne izginja in ne porumeni.

Serija podometnih stikal iz Bakelita

Ko je Leo H. Baekeland registriral patent za izdelavo prvega popolnoma sintetičnega materiala leta 1908, se je zavedal težav, s katerimi se srečuje elektronska industrija, ki je nujno potrebovala nadomestni material za drag šelak (smola živalskega izvora).

Njegov bakelit, prvi termo-odporni sintetični material, je omogočil izdelavo predmetov za vsakodnevno uporabo s sorazmerno nizkimi stroški. Nov material je bil hitro sprejet v proizvodnji številnih gospodinjskih izdelkov: od gumbov in stikal, nato pa do radia, telefonov in celo pisalnih strojev.

Na začetku dvajsetega stoletja so razvili nove materiale za stikala, eden izmed njih je postal znan pod imenom Bakelit (fenol-formaldehidne smole). Trden in krhek material pod vplivom tlaka in toplote preide v homogeno, koherentno maso, ki se ne bo stopila, je odporna in praktično neobčutljiva proti številnim snovem, ter ima odlične izolacijske lastnosti.

Bakelit je idealen material za električne namene, je  težji od sodobnih materialov, na dotik in tudi vizualno deluje precej bolj ugodno. Ni ga mogoče obdelati z brizganjem, ampak samo v “matrici-kalupu”, v katerem je surova zmes neposredno izpostavljena velikem pritisku in vročini.

V današnjem času se bakelit uporablja za ročaje in stikala, največ pa v avto-industriji, kjer je potreben odporen in vzdržljiv material.

Dobavljivo kot modularno-sestavljivi sistem  –  element (stikalo, vtičnica…)  + okvir (enojni, dvojni…) posebej.

Nekaj sistemov stikalnih elementov iz bakelita (samostojni, modularni)

Stikala in vtičnice (stikalni elementi) iz  bakelita so brez zunanjega okvirja-pokrova. Sistem ponuja samostojne enojne okrogle okvirje in okvirje za modularno sestavo stikalnih elementov v nizu, prav tako ponujamo tudi kvadratne okvirje, ki so omejeni na max. štiri enote.

Barva:   črna

Izjema so elementi za: anteno, telefon, podatke in audio.  To je okvir z nekoliko večjim notranjim premerom zato je treba paziti pri naročanju. Modularni sistem okirjev je zasnovan kot zunanji del stikala in je uporaben v mnogih kombinacijah, je v skladu s standardi razdalj pri montaži in se lahko uporabi v že izdelanih projektih. Vtičnice so na razpolago z otroško zaščito ali brez.

 

Stikalne elemente iz bakelita lahko uporabite tudi z sistemom steklenih okvirjev na številnih podlagah.

Bakelite je zaščitena blagovna znamka družbe Hexion Specialty Chemicals AG.

Kompleten program stikal iz bakelita najdete v naši trgovini

TRGOVINA TINKI